flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішенння суду

31 березня 2016, 11:35

 Справа № 369/11081/15-ц

Провадження №2/369/4797/15

ЗАОЧНЕ  РІШЕННЯ 

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

27 листопада 2015 року Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючої судді Пінкевич Н.С.,

при секретарі Дуплій Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом Спалєк Наталії Ігорівни до Лола Олексія Володимировича, Гуртяк Михайла Володимировича, треті особи виконавчий комітет Хотівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, служба у справах дітей Києво-Святошинської районної державної адміністрації у Київській області про визнання батьківства, внесення змін в актовий запис про народження,-

 

в с т а н о в и в :

 

У жовтні 2015 року позивач звернувся до суду з даним позовом. Свої вимоги мотивував тим, що з 2012 року вона перебувала в зареєстрованому шлюбі з Лола О.В. У 2013 році шлюбні відносин були припинені та вони почали проживати окремо. Спільних дітей вони не мали. У квітні 2014 року за рішенням суду шлюб був розірваний. Разом з тим, це було рішення Алуштинського міського суду Республіки Крим. Тому вона звернулась до районного суду щодо розірвання шлюбу за законодавством України. На час подачі позову рішення по справі ще не ухвалено. Вказала, що весь час вона проживала однією сім’єю з Гуртяк М.В. 10 травня 2015 року у них народилась спільна дитина. При реєстрації дитини їй було відмовлено в реєстрації батьком Гуртяка М.В. через відсутність відмітки про розірвання шлюбу. Така реєстрація можлива лише за їх заявою та заявою Лоли О.В. про невизнання батьківства. На даний час вона не має жодного зв’язку з відповідачем, який проживає в Республіці Крим.   

Просила суд визнати Гуртяка Михайла Володимировича, 16 червня 1982 року народження, батьком дитини Казіміш-Михайїла, 10 травня 2015 року народження; виключити з актового запису №51 від 07 жовтня 2015 року, складеного виконавчим комітетом Хотівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області про запис Лола О.В. як батько Казіміш-Михайїла, 10 травня 2015 року народження; внести зміни в актовий запис про народження, вказавши в графі батько – Гуртяк Михайло Володимирович, громадянин України, у графі Прізвище дитини – Гуртяк-Спалєк, у графі по-батькові дитини - Михайлович.

У судове засідання представник позивача не з’явилась. Про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином. Подала суду заяву про розгляд справи у її відсутність.У судове засідання Лола Олексій Володимирович, Гуртяк Михайло Володимирович, треті особи виконавчий комітет Хотівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, служба у справах дітей Києво-Святошинської районної державної адміністрації у Київській області не з’явилися. Про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Причини неявки суду не повідомив. Клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило. За таких обставин та за відсутності заперечень позивача та представника позивача, суд ухвали провести заочний розгляд справи на підставі наявних в матеріалах справи доказах.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

 

При розгляді справи судом встановлено, що 20 жовтня 2012 року був зареєстрований шлюб між Лола О.В. та Спалєк Н.І. у відділі державної реєстрації актів цивільного стану Алуштинського міського управління юстиції АРК.

10 травня 2015 року Спалєк Н.І. народила дитину, що підтверджується медичним свідоцтвом про народження №522 від 12 травня 2015 року.

Розпорядженням Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області №538 від 02 жовтня 2015 року надано дозвіл на присвоєння дитині хлопчику, який народився 10 травня 2015 року прізвище батька Лоли Олексія Володимировича.

07 жовтня 2015 року виконавчим комітетом Хотівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області проведено реєстрацію та  видано свідоцтво про народження дитини, актовий запис №51: Лола Казіміш-Михаїл Олексійович, 10 травня 2015 року народження. 

Відповідно до свідоцтва про народження матір’ю неповнолітнього Лола Казіміш-Михаїл Олексійович, 10 травня 2015 року народження, є Спалєк Наталія Ігорівна, батьком дитини – Лола Олексій Володимирович.

 

Відповідно до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

З огляду положень ст.ст. 57 і 58 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, які мають значення для вирішення справи. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

За ч. 1, ч. 3 ст. 61 ЦПК України, обставини, визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, встановлені судовим рішенням у цивільній справі, що набрало законної сили, не підлягають доказуванню при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.     

 Відповідно до ст. ст. 212, 213, 215 ЦПК рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них. Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це. Жоден доказ не має для суду наперед установленого значення, він оцінює докази в їх сукупності, а результати оцінки відображає в рішенні з наведенням мотивів їх прийняття чи відхилення.

Частиною 1 ст. 15 ЦК України встановлено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

З поданого суду результату аналізу ДНК від 25 листопада 2015 року №8315752 батьком дитини Лола Казіміш-Михаїл Олексійович, 10 травня 2015 року народження, є Гуртяк Михайло Володимирович, вірогідність батьківства 99,9999999%.

 

Положенням ст. 125, ч. 2 ст. 128, ч. 1 ст. 129 СК України визначено, що походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою, від батька визначається в тому числі за заявою матері та батька дитини і за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є  будь-які  відомості, що засвідчують  походження  дитини  від  певної  особи,  зібрані відповідно  до  Цивільного  процесуального  кодексу України. Особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала в шлюбі з іншим чоловіком, має право пред'явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання батьківства.  

Згідно ч.1 ст.136 СК України, особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред'явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

У відповідності до ч.3 та ч.5 ст.136 СК України оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття. Не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно до частини першої статті 123 цього Кодексу. Особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред'явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження. Не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно до частини першої статті 123 цього Кодексу.

 

За Постановою Пленуму Верховного суду України від 15 травня 2006  року N 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» особа, котра вважає себе батьком  дитини,   народженої жінкою,  яка  в момент зачаття або народження дитини перебувала в  шлюбі з іншим чоловіком, має право пред'явити до останнього, якщо того записано  батьком,  позов  про  визнання  свого батьківства. Згідно зі ст. 129 СК зазначена особа може звернутися з такими  вимогами  у  межах  строку  позовної  давності (один рік), перебіг якого починається з дня, коли ця особа дізналася або могла дізнатися про своє батьківство. У тих випадках, коли батьком дитини записано конкретну особу, вимоги  про  визнання батьківства мають розглядатись одночасно з вимогами про виключення  відомостей про цю особу як  батька з актового запису про народження дитини. Відповідно до статей 213, 215 ЦПК рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або   спростовують заявлені  вимоги  чи  заперечення проти них,  а його резолютивна частина  -  містити  всі  відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім'я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено). Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів  про це.  При цьому вимоги жінки про оспорювання батьківства суд може задовольнити лише за умови подання іншою особою заяви про своє батьківство. 

Згідно до постанови Пленуму Верховного суду України «Про судове рішення у цивільній справі» № 14 від 18.12.2009 року, у разі визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд у мотивувальній частині рішення може вказати лише про визнання позову та прийняття його судом.

Крім цього, в ч. 2 п. 11 Пленуму ВСУ зазначено, що предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини. Для вимог чоловіка про виключення   відомостей   про   нього   як батька   з   актового запису про народження дитини позовної давності не встановлено,   а для вимог жінки про виключення з   цього   запису відомостей   про   її   чоловіка як батька позовна давність становить один рік і її перебіг починається з дня реєстрації дитини.

Відповідно до п.2.12 Положення про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів цивільного стану, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України №86/5 від 26.09.2002 року із змінами та доповненнями, за наявності рішення суду щодо оспорювання батьківства в актовому записі про народження дитини виправляються відомості, про які зазначено в рішенні. На підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відомості зміни до Книги реєстрації народжень та видає нове свідоцтво про народження.

За таких обставин, в судовому засіданні знайшли своє підтвердження твердження позивача, а тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. ст. 136 СК України, ст.ст. 4, 10, 60, 88, 213-214, 218, 224-226 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

 

Позов Спалєк Наталії Ігорівни до Лола Олексія Володимировича, Гуртяк Михайла Володимировича, треті особи виконавчий комітет Хотівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, служба у справах дітей Києво-Святошинської районної державної адміністрації у Київській області про визнання батьківства, внесення змін в актовий запис про народження – задовольнити.

 

Визнати Гуртяка Михайла Володимировича, 16 червня 1982 року народження, батьком дитини Казіміш-Михаїла, 10 травня 2015 року народження.

Виключити з актового запису №51 від 07 жовтня 2015 року, складеного виконавчим комітетом Хотівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області запис про батька  Лола Олексія Володимировича як батька Казіміш-Михаїла, 10 травня 2015 року народження.

Внести зміни в актовий запис про народження дитини Казіміш-Михаїла, 10 травня 2015 року народження, вказавши: в графі «Батько» – Гуртяк Михайло Володимирович, громадянин України, у графі «Прізвище» дитини – Гуртяк-Спалєк, у графі «по батькові» дитини - Михайлович.

 

Копію заочного рішення негайно направити відповідачам.

 

Заочне рішення може бути переглянуто Києво – Святошинським судом Київської області за письмовою заявою відповідачів протягом 10 днів з моменту отримання копії рішення.

Апеляційна скарга позивачем на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

 

Суддя                                                                                                            Н.С. Пінкевич